Proiect 100% Reciclat

București, 20.11.2022

Asociația Green Ties organizează în perioada 05.12.2022 – 09.12.2022 proiectul 100% Reciclat, îşi propune să organizeze o activitate ce va duce la înțelegerea completă a aplicării metodelor de colectare selectivă, să monteze dispozitive manuale de micșoare în volum a pet-urilor, să monteze stație de compostare a deșeului menajer și o insula ecologică pentru locuitorii din Ceahlău și Grințieș.

Acest proiect este finanţat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow.

Scopul principal al acestui proiect este educarea,conștientizarea și informarea tuturor categoriilor sociale din comunitatea din cele două comune cu privire la importanța selectării corecte a deșeurilor în scopul reciclării și eliminării complete a deșeurilor care ajung în natură.

Potrivit operatorului de salubritate, doar 20% din cantitatea de deșeuri colectate în Grințieș și Ceahlău poate fi folosită pentru reciclare. Mai mult decât atât, cele două comune sunt situate în amonte de Lacul Bicaz și sunt străbătute de râuri care sunt afluenți ai lacului. Nerespectarea și înțelegerea procesului de colectare și selectare, lipsa recipientelor mari de colectare a gunoiului duce in multe cazuri la poluarea periodica cu deșeuri a raurilor, pâraielor și a locurilor de apă din zonă, implicit a Lacului Bicaz ( Izvorul Muntelui ).

Pentru a rezolva această problemă, va fi montată o insulă verde de selectare a deșeurilor într-un loc reprezentativ pentru comunitate. În plus, locuitorii din Ceahlău și Grințieș vor fi informați prin afișe despre beneficiile reciclării pe termen lung asupra calității vieții lor. De asemenea, se vor monta dispozitive manuale de micșoare în volum a pet-urilor, se vor monta stații de compostare a deșeului menajer și se vor organiza activități care vor conduce la înțelegerea completă a aplicării metodelor de colectare selectivă.

Impactul așteptat este scăderea numărului de deșeuri din rauri care ajung în Lacul Bicaz din zona Grințieș și Ceahlău, prin contribuirea la informarea publicului larg prin educație non-formală, în concordanță cu strategia națională de reducere a poluării apelor, padurilor.

Principalele persoane care vor fi implicate în proiect sunt elevii de la școala primară, care vor participa la diferite activități menite să-i învețe cum să aibă grijă de mediul înconjurător și cum să aibă un viitor lipsit de gunoi.

Totodată pot participa și tineri, profesori, grupuri familiale, turisti, predominant cu vârste cuprinse între 4-50 de ani, provenind din mediul urban si rural, ce campeaza se cazează sau locuiesc în zona Ceahlau si Grinties. Conform raportului Ceahlau Park, în sezonul estival al anului trecut au fost înregistrați în jur de 2000 turisti campati sau cazati.

Activitățile vor fi desfășurate de către Asociația Green Ties, în perioada 05.12.2022 – 09.12.2022.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow.

Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social şi cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituţiilor non-administrative şi grupurilor informale/ de iniţiativă.

Lansăm acest proiect unic și foarte important pentru viitorul lacului Bicaz.

Am învățat și descoperit metode potrivite pentru a ajuta cele două comunități să gestioneze deșeurile.

Acum le vom aplica și așa cum în vară, odată cu organizarea Water Fest 2022, am redat comunității Podișul Bistricioara, de pe care am colectat câteva tone bune de gunoi, acum o să aducem soluții noi și ingenioase de selectare și gestionare a deșeurilor. Cred în puterea tinerei generații de a face din plaiurile în care s-au născut locuri curate și admirate de alte comunități, să învețe și să aplice metode de conservare și protecție a pădurilor și apelor din comunitatea lor. Grințieș și Ceahlău sunt locuri minunate care sunt într-o relație directă cu Lacul Bicaz, au un potențial turistic foarte mare, iar ajutorul nostru vine într-un moment când toată lumea își dorește să nu mai existe fotografii sau știri cu poluări masive de pet-uri pe apele din Județul Neamț.

După mai bine de patru ani în care am făcut activități diverse în cele două comunități, am reușit să activăm și să responsabilizăm destui oameni de toate vârstele, care să ne ajute să ne ducem la capăt angajamentul pe care ni l-am asumat în Apele Unite ale României și anume acela de a curăța și păstra Lacul Bicaz impecabil pentru viitoarele generații.

Email: asociatiagreenties@gmail.com

Asociația Green Ties este organizatorul Water Fest Ceahlău, ajuns deja la a patra ediție și care este cea mai mare campanie de conștientizare din Județul Neamț, în ceea ce privește importanța apei în comunitate, campanie implementată în parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 sub

denumirea, Apele Unite ale României.

#StartONG #ImplicareaFaceDiferenta #KauflandRomania #ActforTomorrow

Start ONG Kaufland Romania Act for Tomorrow