Implicarea schimbă vieți

Implicarea schimbă vieți, cu fiecare deșeu colectat și cu fiecare persoană care reciclează

 

Gestionarea greșită a deșeurilor contribuie considerabil la schimbările climatice la care suntem martori și la poluarea atmosferică. Poate i-ai auzit și tu pe părinții tăi spunând că „nu mai sunt iernile cum erau odată”, sau poate chiar observi și tu asta, raportându-te la zăpada de care aveam parte în copilărie.

Poate ai observat și tu că toamna și primăvara sunt de fapt o iarnă și o vară mai blânde. Toate aceste schimbări climatice sunt cauzate, în mare parte, de poluare și de aruncarea deșeurilor în natură. Iar de acest lucru probabil că noi, cu toții, suntem responsabili. Poate ai aruncat și tu un ambalaj pe jos, gândindu-te că nu se întâmplă nimic grav. Până la urmă este doar un ambalaj, nu-i așa? Ce schimbări poate să aducă pe termen lung?

Ei bine, schimbările sunt extrem de drastice și de grave. Nu numai că gestionarea neadecvată a deșeurilor conduce la modificări climatice, aceasta poate afecta direct extrem de multe ecosisteme și specii. Tot mai multe animale sunt pe cale de dispariție din cauza comportamentului greșit al speciei umane cu privire la aruncarea gunoiului.

În plus, deșeurile ne afectează și sănătatea în mod direct, deoarece astfel de depozite eliberează metan, un gaz de seră extrem de puternic, care poate contamina solul și apa. De asemenea, aerul pe care îl respirăm este unul contaminat, care ne afectează sănătatea pe termen lung. Toate aceste efecte nu vor face decât să se înrăutățească în cazul în care noi nu decidem să ne schimbăm comportamentul cu privire la deșeuri.

Una dintre cele mai bune soluții cu privire la această problemă este reciclarea. Deși poate părea intimidant și dificil la început, cu puțin ajutor și puțină răbdare, fiecare dintre noi poate învăța cum să recicleze, astfel încât să contribuie într-un mod pozitiv la schimbare, ci nu într-unul negativ.

Din fericire, în ultimul timp tot mai multe inițiative menite să ne ajute în acest sens au luat naștere. O astfel de inițiativă importantă aparține celor de la Kaufland România, care au lansat programul Start ONG, implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile principale vizate de acest program sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură, toate extrem de importante în viețile noastre. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul START ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.

Green Ties este o asociație care se implică activ alături de Kaufland România pentru a schimba viețile românilor în bine. Aceștia au început din nordul țării, mai exact din comunele Grințieș și Ceahlău. Reprezentații Green Ties sunt chiar în acest moment în cele două comune și desfășoară evenimente prin care implică populația în acțiuni de ecologizare și educare. De exemplu, elevii școlilor primare din cele două comune învață cum să gestioneze deșeurile și cum să le recicleze.

În plus, aceștia participă alături de voluntarii Green Ties la acțiuni de ecologizare în zonele grav afectate, unde se află cantități mari de deșeuri. În acest mod, viețile celor din zonă sunt schimbate în bine, cu fiecare ambalaj ridicat și cu fiecare copil care învață despre reciclare și despre beneficiile acesteia pe termen lung.