Activitățile din Ceahlău și Grințieș

În urma organizării activităților din Ceahlău și Grințieș, din perioada 05.12.2022 – 09.12.2022 prin proiectul 100% Reciclat, am avut ocazia să întâlnim o comunitate minunată și implicată, ce-și dorește să aibă un mediu mai curat.

Acest proiect este finanţat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow.

Pe data de 6 Decembrie am prezentat publicului și presei nemtene, în cadrul lansării primului număr al revistei Ecoul Munților în stațiunea Durau, proiectul 100% Reciclat,.

În sală au fost prezenți primarii din Ceahlău, poiana Teiului, Grintieș, Hangu, Farcasa, președintele GAL Ceahlău, directorul și rangerii Parcului Național Ceahlău, directorii școlilor Ceahlău și Grințieș, profesori.

Pe data de 7 Decembrie. în școlile Ceahlău și Grintieș au fost realizate workshop-urile pentru copii, în care le-au fost prezentate presele manuale pentru PET-uri și modul de utilizare a acestora și importanța folosirii lor

 

Aceștia au învățat și modalitatea de compostare a deșeurilor menajere în mini stații de compostare, care au fost montate împreuna cu ei.

Am avut onoarea ca biologul Parcului Național Ceahlău, domnul Liviu Moscaliuc să fie prezent și să le explice copiilor procesul biologic prin care resturile menajere se transformă în compost.

 

În continuarea evenimentului au fost prezentate materiale video, li s-au oferit copiilor cravate și tricouri cu emblemele proiectului apoi am dezbătut problemele de mediu, inclusiv incinerarea deșeurilor, unde profesorii celor 2 școli au luat cuvântul au completat cu informații în fața copiilor

 

 

La școală Grintieș s-a montat o insula ecologică de 4.5 metri care, în sfârșitul fiecărei săptămâni deservește și piața din comună Grințieș, această având trei cuve de selectare și o presă de PET-uri montată vizibil pentru a putea fi utilizată.

 

În cadrul evenimentelor din Ceahlău și Grințieș au participat 200 de copii cu vârste între 7 și 14 ani, 20 de profesori și educatori, iar ambele comunități au acces la toate materialele distribuite pentru a fi informați de campanie.

 

Totodată am avut onoarea de a fi prezent și Bobi Dumitraș de la trupa Fără Zahăr care a susținut și el un discurs educațional despre colectarea selective și a adus zâmbete copiilor cu câteva cântece interpretate în fața lor într-o atmosferă de sărbătoare.

 

George Sarluceanu, Administrator:

Mă bucură faptul că am reușit implementarea acestui proiect ” 100% Reciclat ” în comunele Ceahlău și Grințieș, pentru că privind în perspectivă, este un pas foarte important pentru protejarea Lacului Bicaz(Izvorul Muntelui). Toate ecologizarea care au fost făcute și care se vor mai face nu rezolva problémă poluării dacă nu sunt susținute de campanii de conștientizare în comunitățile din jurul apei. Așa cum arată statisticile, foarte mulți oameni sunt nemulțumiți de faptul că apele sunt poluate iar acest proiect a dat comunităților posibilitatea să se implice în problema care îi nemulțumește și pe ei. Asta am observat când am propus proiectul celor două comunități care au acceptat implicarea cu inima deschisă și fără rețineri. Mulțumesc celor două primării, școlilor din Grințieș și Ceahlău, Administrației Parcului Național Ceahlău și oamenilor din comunitate care sunt alături de noi.

 

Vom face în continuare tot posibilul să fi alături comunității și să vă fim alături!

 

Start ONG este un program lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social şi cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituţiilor non-administrative şi grupurilor informale/ de iniţiativă.